Blog

Wandering Island

Wandering Island review


Wandering Island

 

Wandering Island van Kenji Tsuruta

Een manga die veel van de manga-tropes doorbreekt. Het is niet alleen een goed verhaal, maar een goed verhaal dat fantastisch getekend is, bijzondere karakters heeft en zich afspeelt op de mooiste eilandjes die Japan te bieden heeft. 

Wandering Island is hier te vinden. 

Karakter 

Zo nu en dan kom ik een echt juweeltje tegen. Een boek dat zo mooi is dat ik het gewoon moet kopen. En in mijn ogen voldoet Wandering Island aan die omschrijving. Het is een prachtig klein verhaal over een meisje, een jonge vrouw, die haar grootvader verliest. Een verhaal over een zoektocht, over vliegtuigen, kleine Japanse eilandjes en over het soort mensen dat die eilandjes bevolkt. Maar het is bovenal een verhaal over karakter.

Overal in het boek zie je het karakter van het hoofdpersonage terugkomen. Van de rommel waarin ze leeft tot aan de kleding die ze draagt. Alles getuigt van haar eigen kijk op de wereld.

 

20160915_104955.jpg

 

 

 

 

 

 

Het verhaal begint met de introductie van het hoofdpersonage: Mikura Amelia (een referentie naar Amelia Earhart). Die op de tweede pagina direct haar grootvader verliest. Je leert hoe zij hiermee overweg gaat, hoe haar relatie met de eilandbewoners is en met haar ouders - welke overigens heel efficiënt in beeld gebracht is.

Al snel neemt het verhaal een vreemde wending wanneer Mikura een pakketje ontvangt. Een pakketje om af te leveren op een voor haar volkomen onbekend adres.

Dit is een avontuur in de klassieke zin, maar niet zoals je deze gewend bent. Je bepaalt niet op een dag om een verre reis te maken. Dat komt met de tijd. Hier raakt het hoofdpersonage heel natuurlijk in haar persoonlijke avontuur verstrikt.

 Untitled.png        

Hayao Miyazaki

20160919_204200.jpg

Hayao Miyazaki's Nausicaa

20160916_065802.jpg

   

Mensen die houden van het werk van Hayao Miyazaki zullen waarschijnlijk ook genieten van dit boek. De elementen waar Porco Rosso, Spirited Away of Nausicaa bekend om zijn geworden zitten zeker in Wandering Island:

  • - sterk en zelfverzekerd vrouwelijk personage
  • - mooie natuur
  • - oog voor detail en wonder
  • - vliegtuigen

Als je het boek bekijkt vallen direct de prachtig geïllustreerde achtergronden op. De kleine eilandjes van Japan zijn met veel liefde voor detail prachtig in beeld gebracht.

Vrouwelijk lichaam

In veel Japanse werken wordt het vrouwelijk lichaam als object gezien. Een soort sexsymbool, eyecandy voor de lezer. Niet zo zeer in Wandering Island; als vader van een jong meisje zou ik beretrots zijn als mijn dochter zo opgroeit als het hoofdpersonage.

Ik moet toegeven....Ja ze wordt wel eens naakt of in bikini afgebeeld. Maar dat is meestal functioneel en ondersteund het karakter. Het is en blijft en sterke en onafhankelijke jonge dame, met een duidelijke eigen wil. Echt sprake van exhibitionisme is er in mijn ogen dan ook niet, zeker niet in de mate waarin dat wel eens in andere Manga's voorkomt. 

 

Misschien is dit wel een leuk boek om in contact te komen met het Japanse fenomeen Manga. Deel 1 van Wandering Island is hier te koop voor E 16,95 (zolang de voorraad strekt).

Voor meer Manga's kan je hier klikken.

Like Onlinestripwinkel.nl op facebook voor meer reviews en stripsgerelateerde artikelen.

20160915_104611.jpg